21 Ekim 2010 Perşembe

GIDA GÜVENLİĞİ

Gıda Güvenliği üretilen gıdanın biyolojik ve kimyasal tehlikelerden uzak olması anlamına gelir. Gıda kaynaklı hastalıklarda son 20 yılda ciddi bir artış olmuştur. Gıda kaynaklı salgınlarda sorumlu olan gıda gruplarında yumurta ve ürünleri, et ve ürünleri, kekler ve dondurmalar ve süt ve ürünleri önde gelmektedir.  Ancak gıda güvenliğini sağlayabilmek açısından gelişmiş ülkelerin öncelikleri ve gelişmemiş ülkelerin öncelikleri farklı olarak tanımlanmaktadır. Bizim gibi ülkeler için yasal düzenlemelerde, denetimlerde, laboratuar imkanlarındaki yetersizlikler, düşük kalitede ve kötü koşullarda hazırlanmış gıdanın daha ucuz olması  ve bunların düşük bütçeli haneler için cazip olması, gıdanın soğuk zincirindeki yetersizlikler ve hane içindeki imkansızlıklar, yeterli ve sağlıklı suya erişimin önündeki engeller, kötü sağlık koşulları ve hijyene dair yetersiz bilgi, kötü altyapı, hızlı kentleşme ve kalabalık haneler gıda güvenliğinin sağlanmasını zorlaştıran öncelikli sorun alanlarıdır. İhtiyacımız olan sağlıklı ve güvenli gıda tüketebilmek için ulusal gıda pazarımızın önceliklerini önceleyen bir siyasi otorite ve kirli ve hastalıklı gıdaları tüketmemize neden olan tüm mekanizmaları, sağlık hakkı ihlali olarak değerlendiren ve karşı duran bir toplumsal mücadele hattıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder