24 Kasım 2010 Çarşamba

COCA COLA ZERO VE ASPARTAM...

Ülkemizde bir süredir büyük reklam bütçeleriyle satışa sunulan ''Sıfır şeker'' sloganıyla Coca Cola firmasının yeni ürünü ''Coca Cola Zero'' piyasaya çıktığından beri dikkat çekiyor.Kolanın kendisi sağlığa zararlı yenisi daha mı sağlıklı? Ya da yeni bir bir satış tekniği mi?
 İnternet araması sonucunda aslında bu ürünün aslında yeni olmadığı anlaşılıyor.Yaklaşık 22 yıldır dünyanın hemen her yerinde ''light'' kelimesini kendine yakıştıramayan genç erkek tüketiciler için piyasaya sürülmüş bir ürün olduğu anlaşılıyor.
Amerika'da yapılan araştırmalarda ürünü ''sıfır şeker'' diyerek satışa sunmak ''diyet kola'' ibaresinden daha etkili olduğu ortaya çıkıyor.
 İlginç olan noktası ise Cola Zeronun içeriğindeki maddelerin küçük farklarla ülkeden ülkeye değişmesi.
Örneğin soda, aspartam ,kafein, fosforik asit,asesülfam potasyum standart içeriği. Bunun yanı sıra sodyum benzoat,potasyum sitrat, sodyum siklomat bazı ülkelerin ürünlerinde mevcutken bazılarda mevcut değil.
Başlıkta da belirttiğim gibi asıl sorunlardan biriside Aspartam adlı madde. İlginç olan ise bu maddenin bir zamanlar Pentagonun kimyasal savaş maddeleri arasında yer alması. Bu madde şekerden 180- 200 kat daha tatlı olduğu için meyvalı yoğurtlar, dondurulmuş tatlılar, sakızlar, nanelli şekerlerden, ilaçlara hepsinde mevcut.
 Bağımsız bilim adamlarının araştırmalarına göre sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri mevcut. Oran öyle yüksek ki sinir sistemi hücrelerini öldürmesi basit bir iş.
 Bilim adamlarının aspartam içeren maddeler tükettiğimizde ortaya çıkan hastalıklarda özelliklede Beyin tümörü, Parkinson, Sara, Alzheimer, Zeka geriliği, Lenfoma, Şeker hastalığı.
 Benim anladığım bize keyif veren her maddenin,eğlencenin arkasında ise farklı sebeplerin yatması. Buna televizyon,rahat tüketim adı altında satılan konserve ürünler, cips, kola ,donmuş gıdalar.. hemen hepsinde sanki farkıl amaçlarla üretilmiş kimyasal silahlar gibi gelmeye başladı. Bu benim yorumum.
Tüketimi de talebide size kalmış..

Müge Gülşah Ercan
Kaynak:Vikipedia, Bilimart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder